Palkan maksamisen käytännöt

Työnantajilta ja listan jäseniltä tulee aina tasaisin väliajoin kysymyksiä palkanmaksuun liittyen ja ajattelinkin selvittää siihen liittyviä käytäntöjä tällä sivulla. Yksi asia on hyvä tehdä selväksi jo heti alkuunsa – Palkkion hinnoittelu -sivulla mainitut palkkiomäärät koskevat VAIN niitä työtilanteita, joissa työnantaja palkkaa litteroijan itselleen työntekijäksi. Jos työnantaja haluaa taas ostaa litteroijalta palveluja, eikä siis olla virallinen työnantaja, palkkion määrä tuplaantuu. Mistä tämä johtuu? Ihan yksinkertaisesti siitä, että tuolloin palkkaan lisätään ALV, verot ja muut kulut. Jos litteroijalla ei ole omaa toiminimeä (kuten yleensä listalaisilla ei ole), pitää litteroijan käyttää ulkopuolista laskutuspalvelua, joka sekin ottaa oman lisäpalkkionsa, joka nostaa hintaa. Tässä tapauksessa kannattaa ehkä kilpailuttaa litterointityö myös virallisilla firmoilla, jotta voit tehdä vertailuja missä hinta olisi edullisin.

Mutta miten palkanmaksu on LitterointiLinkin töissä yleensä hoidettu? Tässä tyypillisimmät tilanteet.

1. PALKKIONMAKSU YLIOPISTON KAUTTA

Tämä on ehdottomasti tyypillisin tapa miten palkat litteroijille listan kautta maksetaan. Suosio selittyy sillä, että tyypillinen LitterointiLinkin työnantaja on yliopiston tutkija, joka on saanut jonkinlaiset projektimäärärahat käyttöönsä, joista hän voi osan käyttää litteroijan palkkaan. Litteroija palkataan siis käytännössä määräaikaiseksi työntekijäksi projektiin (eli yliopistolle) ja työstä tehdään suullinen tai kirjallinen työsopimus. Työn jälkeen litteroija täyttää yliopiston palkkiolomakkeen, joka toimitetaan verokortin kera työnantajan mainitsemalle taholle (tyypillisesti suoraan projektin palkoista huolehtivalle toimistohenkilölle).

2. PALKKIONMAKSU TYÖNANTAJAN FIRMAN KAUTTA

Jos työnantajalle on jokin taustaorganisaatio tai oma yritys, voi palkanmaksun hoitaa myös sen kautta. Tällöin litteroija palkataan määräaikaiseksi työntekijäksi tähän firmaan ja työstä tehdään suullinen tai kirjallinen työsopimus. Palkanmaksu hoidetaan jokaisen firman omien käytäntöjen mukaisesti. Muistakaa verokortti!

3. PALKKIONMAKSU LASKULLA (ELI PALVELUN OSTAMINEN)

Tämä on siis se vähiten suosittu palkanmaksutapa, koska se vaatii litteroijalta sitä omaa toiminimeä tai ulkoisen laskutuspalvelun käyttöä. Lisäksi palkkiomäärä tuplaantuu ylimääräisten kulujen takia! Jos kuitenkin tilanne vaatii, että palkkionmaksu on hoidettava näin, voi työnantaja käydä jo etukäteen laskemassa palkan arvioidun määrän esimerkiksi Ukko.fi-sivuston palkkalaskurin kautta. Jos ajatellaan, että työnantajalla on kahden tunnin haastattelu, jonka litteroinnin kokonaispalkka olisi esimerkiksi 110€, voi tuon summan syöttää laskurissa kohtaan “Paljonko minun tulee laskuttaa saadakseni tietty määrä palkkaa?”. Jos veroprosentti on 10% ja ALV 24%, laskuri laskee laskun loppusumman arvioksi 226,39€. Työnantaja voi työtarjouksessaan tarkentaa, että hän vaatii ulkoisen laskutuspalvelun käyttöä ja hyvä on myös jo työtarjouksessa ehdottaa jotain kokonaispalkkaa. Muitakin laskutuspalvelusivustoja kuin ukko.fi on netissä vaikka kuinka paljon, niitä löytyy lisää helposti googlettamalla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s